Upper River Valley Hospital

Upper River Valley Hospital Upper River Valley Hospital Upper River Valley Hospital Upper River Valley Hospital
View Image Gallery View Image Gallery View Image Gallery View Image Gallery

ADI was selected to design and manage the construction of a technologically advanced, environmentally friendly, full-service hospital in New Brunswick.

It was the largest capital building project to be undertaken in the province in recent years and had a tight development schedule of only 32 months. ADI rose to the challenge to create the most modern health care facility in New Brunswick—on time and on budget.

The facility boasts:

  • Three levels divided into four wings with capacity for 70 hospital beds
  • 16,725 m² (190,000 ft²) facility built on a 30 hectare (70 acre) site 
  • Ten critical care rooms, three operating rooms, three labour/delivery rooms, eight private postpartum bedrooms, two in-patient units, an endoscopy room, six observation rooms, two trauma rooms, two isolation rooms, two rooms for medical procedures, and two ambulance bays
  • Intern residence directly linked to the new hospital

ADI was responsible for the design, construction management, procurement of construction services and hospital equipment, commissioning, occupancy planning, and quality assurance. Built using locally produced materials, the hospital now provides services to the residents of Woodstock, Hartland, and surrounding communities, so patients no longer have to travel to larger centres for more specialized health services.

The Upper River Valley Hospital became the first full-service hospital in Canada to be recognized as a leader in energy and environmental design. It received a silver designation award from the Canada Green Building Council's Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) for New Construction.

ADI designed and built the hospital using LEED strategies to protect the environment and to reduce the hospital’s operating costs. These measures included collecting rainwater to be used in washrooms, maximizing solar orientation, and ventilating patient rooms with 100 percent outdoor air, which is a significant innovation in hospital design.

The project also won the New Brunswick’s Association of Consulting Engineering Companies Sustainability Award.

« back to projects